ARV
Besök Gipsön 2050 – nu släpps den fiktiva reseguiden “A Guide to Zero-Carbon Skåne”, av Climaginaries

Besök Gipsön 2050 – nu släpps den fiktiva reseguiden “A Guide to Zero-Carbon Skåne”, av Climaginaries

Tidsresor är roligt och förvånansvärt enkelt. Även om det är möjligt att resa ensam, rekommenderar vi det inte. Detta är definitivt en upplevelse att dela med andra. Om du inte är säker på vart du vill åka så finns det nu en reseguide som är både rolig och inspirerande.

Humus economicus har bidragit med en reserapport i den fiktiva reseguiden “A Guide to Zero-Carbon Skåne”, som utspelar sig 2050 men hämtar inspiration från turismens guldålder i slutet av 1900-talet. Reseguiden är förvisso helt påhittad, likväl är fiktionerna den innehåller baserade på forskning och alla platser är verkliga platser i Skåne. Projektet har initierats av forskningsnätverket Climaginaries och är ett exempel på vad de kallar ”a creative technique of futuring”, ett sätt att utforska framtida möjligheter tillsammans med och för en bred, icke-specialiserad publik. Reseguiden lanserades den 18 april 2023.

Att på detta sätt arbeta med ”narrativa prototyper” är jättekul och vi tackade glatt ja till inbjudan från Eléonore Fauré från Climaginaries att resa i tiden. Hon hade uppmärksammat vårt arbete med Gipsön (som omfattar fältarbete, publika presentationer och filmen ”Att tvätta en ö”) och tillsammans med Fauré har vi fortsatt att spekulera kring o/möjliga framtider, vilket resulterade i kapitlet ”From toxic dump to ceremonial site: the remediation of Gipsön. A special report on visiting the fascinating Multispecies Heritage and Reconnection Ceremony, by Elinna Fabelholm”, som ackompanjeras av den korta artikeln ”Gipsön”.

Märkliga tillfälligheter har gjort att avfallsplatsen till havs har blivit en turistattraktion. Konstnärer har initierat en havsträdgård och bioremedieringsprojekt på ön. Aktivister söker motverka försök till gröntvätt och allsköns skönmålningar samtidigt som en rörelse vid namn The Slow Carers samlar stora skaror i de årliga ceremonierna. Hur och varför kan du läsa i guiden!