JORDBERÄTTELSER

JORDBERÄTTELSER

En inbjudan

Vi tror på berättelsens kraft och de många rösterna. Vi samlar därför in berättelser om människors relation till jord, i ord och bild, som tillsammans över tid kommer bilda en annorlunda karta och ett berättelsearkiv. För att lyfta jordens värde pressar vi också mynt av jord, mynt som representerar specifika platser, relationer och personliga berättelser. En jordberättelse kan vara lång eller kort, beskriva minnen, traditioner, insikter, eller pågående arbete. Du kan vara amatör eller proffs, markägare, hobbyodlare, forskare, skogsmulle eller lägenhetsbonde. Du måste inte odla för att ha en berättelse om jord att dela. Glimtar från andras jordberättelser finns att läsa här!

Vill du vara med? Pressa ett eget mynt och skänk din berättelse till oss!

Att göra en myntform och pressa mynt tar inte många minuter. Du kan också enkelt forma ett jordmynt med händerna. Kanske vill du samla några vänner och göra en egen berättarverkstad och jordworkshop? Allt du behöver veta finns i instruktionen (DIY) längre ned. Bilderna här under är från första workshopen i Malmö och Lund 9-11 april, 2021.

Myntpressning och jordberättelser med stadsodlare i Malmö och Lund. 9-11 april, 2021. Kamera: Karin Wegsjö

Enkla jordmynt utan form, från workshop på Bäckedals folkhögskola i samband med utbildning i regenerativt jordbruk. Foto: Germund Sellgren.

DIY – gör ett mynt och donera din berättelse

Gör en form, eller forma jord direkt med händerna. Printa ut myntsigillet. Fyll i sigillet och fäst det på myntet. Ta kort. Skriv ner din jordberättelse och maila till oss tillsammans med dina foton. Skriv ”Jordberättelse” i ämnesraden. Maila till: janna.holmstedt[at]shm.se

Mailet behöver innehålla, checklista:
1. Namn och epost som vi kan nå dig/er på.
2. Jordberättelsen, glöm inte skriva platsens namn.
3. Foto på jordmyntet med sigill.
4. Frivilligt: foton från platsen och gärna ett foto av dig/er på plats.
5. Namn på fotografen.
6. Medverka anonymt? Om du/ni vill medverka anonymt eller med enbart förnamn går det bra. Viktigt att ni anger det i så fall.

Do It Yourself – instruktion till hur du gör en form och ett mynt. Ladda ner instruktion och sigill nedan.

Foton och texter som skickas till oss kommer ingå i ett arkiv, som kommer visas i utställningar och publikationer. De kan också komma att publiceras här, på Humus economicus webbplats, och i våra kanaler på sociala media.

Viktigt: Genom att donera din jordberättelse i text och bild accepterar du att medverka i arkivet och ger oss tillstånd att visa och publicera dessa i relation till forskningsprojektet Humus economicus. Inget kommer att användas i kommersiella syften. Du kommer alltid att uppges som upphovsman (om du inte angett att du vill anonymiseras)

Tveka inte att kontakta oss om du vill veta mer!